Vill du bli kontaktad?
Detta fält är obligatoriskt.
Detta fält är obligatoriskt.
Felaktig E-post adress
Detta fält är obligatoriskt.
Vänligen försök igen, Fel Google Recaptcha.
Tack! Vi kontaktar dig inom kort.
Vill du bli uppringd?

Dags för lägenhetsvisning? Det här behöver du ha koll på

Kontrollera belåningsgraden, fråga om renoveringsmöjligheter och provspola toaletten. Det är några av sakerna du bör göra när du går på lägenhetsvisning.

Att köpa lägenhet är ett av de största köpen du gör i ditt liv, ett köp som dessutom oftast är begagnat. Mäklaren är skyldig att upplysa dig om kända fel, men du som köpare har undersökningsplikt. Så det gäller att ha koll på vad som behöver undersökas när det är dags för visning.

Det här bör du undersöka när du är på visning

 1. Testa vitvaror, kranar och fönster
  Öppna och stäng fönster, sätt på spis och fläkt för att se att de fungerar och fråga mäklaren när vitvarorna senast byttes ut.Vattenkranar ska du vrida på och av för att se att de funkar och hur snabbt du får varmvatten. Och toaletten bör testspolas
 2. Använd dina sinnen!
  Hur luktar det i bostaden? Känns luften instängd kan det vara ett tecken på att något är fel med ventilationen. Det går såklart att åtgärda men kan vara bra att ha med i beräkningen om du ger dig in i en budgivning.Spetsa öronen och lyssna in hur väl det hörs från trapphus och grannar eller vilka ljud som hörs utifrån. Att ljud sipprar in i bostaden är oundvikligt, inte minst i en storstad eller när du bor i flerbostadshus. Den stora frågan är vilka ljud som känns störande för dig och vilka du kan leva med. Ta dig en funderare redan innan visningen så du vet vad du bör reagera på.
 1. Tänk på framtiden
  Titta på vilka byggplaner som finns för närområdet. Planeras det nya hus i anslutning till ditt och hur skulle det påverka dig? Finns det planer på utökad kollektivtrafiklinje eller en ny galleria? Sådant kan ge bostaden en värdeökning på sikt.
 1. Utsikt och ljusinsläpp
  Gå fram till fönstren och titta på utsikten, liksom provsitt balkongen. Är det vad du väntade dig? Och hur är insynen till grannarna? Ser du in till dem kan du räkna med att de ser dig minst lika väl.Hur solen skiner in i bostaden kan också påverka hur du kommer trivas. Vissa personer uppskattar att vakna med solen i ögonen, andra inte. Här finns inget facit på vad du ska hålla utkik efter, utan fundera på vad som känns bra för dig. Vanligtvis ges en dag- och en kvällsvisning så att du ska kunna avgöra hur ljusinsläppet upplevs mitt på dagen och hur bostaden ser ut i kvällsljus.
 1. Kolla mobiltäckningen
  Det kanske låter som en självklarhet, men du vill kunna prata i telefon i ditt framtida hem. Så gör dig själv en tjänst, ta upp mobilen och kolla att du har täckning – redan på visningen.

Det här bör du fråga om när du är på visning

 1. Vad ingår i månadsavgiften?
  Månadsavgiften är det du betalar till bostadsrättsföreningen. Det är lätt att tänka att du vill ha en så låg avgift som möjligt, men en låg avgift kan innebära att det tillkommer kostnader. Fråga mäklaren vad som är inräknat och inte.
  En låg avgift kan också innebära att föreningen helt enkelt inte tagit höjd för utgifter i samband med större underhållsarbeten som tak- och fasadrenoveringar. Fråga mäklaren om kommande upprustningsarbeten eller eventuella avgiftshöjningar.
  Hur stor föreningen är kan också påverka månadsavgiften. I en liten förening är ni få som delar på kostnaderna.
 1. Hur är bostadsrättsföreningens ekonomi?
  Genom att läsa årsredovisningen och framför allt titta på belåningsgraden (föreningens skulder dividerat med boytan) får du en uppfattning om föreningens ekonomi. En tumregel är att allt under 5 000 kronor per kvadratmeter är bra. Men även om siffran är högre behöver det inte betyda att ekonomin är dålig. Kanske har föreningen gjort alla större, kostsamma renoveringar, det skulle kunna förklara en hög belåningsgrad. Detsamma gäller för nybyggen som generellt har en större belåningsgrad än äldre bostadsrätter. Det är alltid bra att fundera över varförsiffrorna ser ut som de gör. Och känner du dig osäker, fråga mäklaren.
  Det är också relevant att veta om föreningen har några hyresintäkter – från parkeringar, lokaler eller hyresrätter.
  Innan eller efter visningen kan det vara läge att även kontakta föreningens styrelse för att ställa frågor om årsredovisningen och planerade underhållsarbeten.
 1. Hur värms bostaden upp?
  Vilken typ av uppvärmning bostaden har påverkar din månadsavgift. Här vill du veta två saker: vilken typ av uppvärmning föreningen använder sig av och om värmen är inkluderad i månadsavgiften eller ej. Tänk på att eldrivna element som inte ingår i månadskostnaden kan innebära en ökad uppvärmningskostnad för dig under vintermånaderna.
  Ett riktvärde är att bostäder upp till 110 kvadratmeter kostar mellan 600–1 000 kronor i månaden att värma upp.
 1. Vad är det för fönster och dörrar?
  Det här brukar du kunna läsa dig till i objektbeskrivningen. Om inte, fråga mäklaren. Har föreningen installerat treglasfönster? Bra! De har bättre ljudisolering, vilket gör att fler oljud stängs ute. Detsamma gäller för säkerhetsdörrar, som förutom extra inbrottsskydd bidrar till att ljudisolera lägenheten från trapphusljud.
 2. Hur ställer sig föreningen till större renoveringar?
  Kanske har du redan innan visningen sett möjliga förändringar i planlösningen? Fråga mäklaren hur föreningen ställer sig till den typen av renoveringar. Det är också bra att titta på vilka väggar som är bärande och därmed inte kan flyttas. Mäklaren ska kunna svara på dessa frågor eller ha möjlighet att ta fram den informationen åt dig.
  Och sist men inte minst: Gå på många visningar! När du börjar jämföra bostäder med varandra kommer du upptäcka vad det är som är viktigt för just dig. Dessutom kommer du lära dig vad du ska titta efter och fråga om. Övning ger färdighet!