Det här med att köpa bostad är en stor grej och som förstagångsköpare är det kanske inte helt lätt att veta i vilken ände du ska börja. Vi guidar dig genom hela köpprocessen – från den första tanken på bostadsköp till ett påskrivet kontrakt. Så här går det till.

1

Fundera på vad som är viktigt för dig

I dag matas vi med bilder på vackra hem och det är lätt att dras med och tänka att man vill ha allt – från kakelugn till balkong och havsutsikt. Alla de här sakerna innebär dock att priset stiger. Därför är det bra att börja med att tänka igenom vad som spelar roll för dig inom ramen för din budget. Är det balkong, närhet till jobbet eller grönområden runt hörnet som är det viktiga? Bara du vet vad som får dig att trivas i ditt hem. Har du tänkt igenom det är det lättare att hålla huvudet kallt genom köpprocessen och få tag i en bostad som passar just dina önskemål.

2

Kontakta banker

Innan du börjar titta på bostäder bör du skaffa ett lånelöfte. Det är en garanti från banken att de är villiga att låna ut en viss summa pengar till dig för att du ska kunna köpa bostad och det här måste du skaffa innan du kan börja lägga bud.

Hur stort lånelöfte du får, det vill säga hur mycket pengar banken är beredd att låna ut till dig, beror bland annat på din inkomst och dina övriga skulder. Banken kommer också vilja se att du har pengar till den så kallade kontantinsatsen. Du får nämligen inte låna hela summan som behövs till bostaden utan det krävs att du sparar ihop till minst 15 procent själv.

Så hur går det till? De flesta går till sin bank och ber om lånelöfte, men det kan vara så att du kan få högre lånelöfte eller lägre ränta på en annan bank. Därför är det väl värt tiden att kolla runt innan du bestämmer dig. Du kan också kontakta en mäklare för hjälp att förmedla bankkontakter.

Du som äger en bostad sedan tidigare behöver värdera din nuvarande bostad, eftersom värdet på den spelar roll för hur ditt lånelöfte kommer se ut. Ta kontakt med en mäklare som erbjuder fri värdering.

3

Lär känna marknaden

Nu är det dags att lära känna marknaden. Det innebär att du tittar på bostadsannonser, hos mäklare, på Hemnet eller i sociala medier, för att se vilken typ av bostäder som är till salu och vad de kostar. Genom att skaffa den kunskapen kan du lättare avgöra om den bostad du väljer att lägga bud på har ett rimligt pris, om den är för dyr eller så billig att du kan misstänka att priset för den kommer öka markant i en budgivning. Du som ska köpa lägenhet: håll koll på kvadratmeterpriset för att få en rättvis bild.

Upplever du att priset är väldigt mycket dyrare eller billigare mot resten av marknaden – förhör dig hos mäklaren om varför priset är satt som det är. Ibland finns det anledning till en viss prissättning som kan vara svår att läsa sig till.

De allra flesta svenska bostäder säljs via en mäklare. Om du vill bo i ett visst område och vet att en särskild mäklarfirma ofta säljer där kan du höra av dig till mäklaren och anmäla ditt intresse. Ofta har de ett spekulantregister som de kan skicka förhandsinformation om kommande försäljningar till.

Har du inte bråttom med att flytta kan nyproduktion vara intressant. De flesta mäklare har tidigt kunskap om nyproducerade bostadsrätter i olika områden, så att kontakta dem och höra vad som är på gång kan vara en god idé.

4

Gå på visning

När du har koll på marknaden och ser en annons för en bostad som passar dig är det dags att gå på visning. Då har du möjlighet att dels titta närmare på bostaden, dels ställa frågor till mäklaren. Tider för visningen står i annonsen, annars kan du höra av dig till mäklaren och fråga. I vissa fall är visningarna öppna, det vill säga vem som helst är välkommen, medan de i andra fall kräver att du först har hört av dig till mäklaren och bokat en tid. En del mäklare erbjuder dessutom förhandsvisningar innan de öppna visningarna, så det kan vara bra att kontakta mäklaren för att kolla om så är fallet för den bostad du är intresserad av.

På visningarna är det ibland många människor och det är lätt att bli stressad. Tänk därför igenom vad du är särskilt intresserad av att titta på och ställ frågor till mäklaren om sådant du undrar över.

Det här ska du titta efter på visningen.

5

Utvärdera bostaden

Dags att utvärdera objektet! Efter visningen gäller det att tänka efter om det här var en bostad för dig. Du bör fundera på om du trivdes, men du behöver också utvärdera bostaden ur andra aspekter.

Om objektet är en bostadsrätt blir du vid köpet medlem i en bostadsrättsförening och tar därmed del av det ekonomiska ansvaret för föreningen och fastigheten. Därför måste du undersöka hur föreningens ekonomi ser ut innan du köper. Det får du reda på genom att läsa föreningens årsredovisning. Det kan också vara bra att ringa föreningens ordförande för att ställa frågor.
Tänk också på att föreningens storlek kan påverka din ekonomi. Är ni få personer i föreningen är ni färre som delar på kostnaderna utifall någon inte sköter sig eller om oväntade kostnader uppstår som ni behöver dela på. Vissa banker kan ha krav på föreningens storlek för att bevilja ett lånelöfte till dig.

Om bostaden är ett hus behöver du noggrant läsa igenom prospektet du fått från mäklaren. Där står hur höga driftskostnader som huset beräknas ha. Nu behöver du fundera på om de verkar rimliga även för din situation och om du har möjlighet att betala dem.

Oavsett om bostaden är ett hus eller en bostadsrätt behöver du fundera på om den behöver renoveras de kommande åren, vad det kan komma att kosta och om du har råd med det.

6

Lägg ett bud

Om du är intresserad av att köpa objektet är det nu dags att lägga ett bud. I annonsen står oftast ett pris på bostaden men det är långt ifrån säkert att det är det som den i slutändan kommer att kosta. Priset i annonsen är nämligen bara en uppskattning som säljaren efter inrådan av mäklaren tycker är rimlig och det kan bli både lägre (om det inte är någon köpare som tycker att bostaden är värd så mycket) eller högre (om det finns många köpare som är intresserade av bostaden).

Nu är det upp till dig att fundera på vad du tycker att bostaden är värd. Sedan hör du av dig till mäklaren och berättar att du är intresserad av att köpa den och vilket pris du är beredd att betala. Priset kan vara samma som i annonsen, men det kan också vara både högre och lägre. Du kan lämna budet till mäklaren redan på visningen, men det vanligaste är att ni har kontakt per telefon några dagar efter visningen och att du lämnar budet då.

Är ni fler som är intresserade av bostaden? Då blir det budgivning. Är du osäker på hur budgivningen går till, be mäklaren förklara förutsättningarna. Mäklaren har inte rätt att bestämma ett belopp för minsta höjning, utan det är du som budgivare som bestämmer hur mycket du vill höja ditt bud med.

När budgivningen väl är igång återkommer mäklaren till dig och de andra spekulanterna och berättar hur högt det senaste budet är. Om du leder budgivningen är det bara att hålla tummarna att de andra spekulanterna inte höjer sina bud. Om det istället är någon annan som har lagt ett högre bud är det dags att börja räkna igen. Är du så pass intresserad av bostaden att du tycker att den är värd ett högre pris, och har du råd med det? När du köper hus behöver du dessutom betala 1,5 procent av husets försäljningspris i en så kallad lagfartsavgift (lagfarten är beviset på att du äger huset) och om huset är dyrt blir lagfartsavgiften också det. Om det inte redan finns pantbrev uppförda på huset tillkommer även 2 procent i pantbrevsavgift. Både pantbrevs- och lagfartsavgiften är förknippade med en expeditionsavgift på några hundralappar.

Så här håller det på tills det bara är en budgivare kvar. Oftast, men inte alltid, är det högsta budet det vinnande budet. Men det är alltid säljaren som bestämmer vem som får köpa bostaden i slutändan.

Mäklaren är skyldig att förmedla alla bud till säljaren och till dig som köpare och vanligast är att den listan delas ut på tillträdesdagen.

7

Kontraktsskrivning

Vann du budgivningen? Grattis, då är det dags att skriva kontrakt! Det innebär att du träffar mäklaren, oftast på mäklarens kontor, och skriver under alla handlingar som krävs för bostadsköpet. Innan dess behöver du höra av dig till banken igen, berätta att du har vunnit budgivningen och be dem godkänna köpet. Ligger det inom ditt lånelöfte brukar det inte vara något problem. Har du behövt be om ett högre lånelöfte har du förmodligen fört den dialogen med banken redan under själva budgivningen för att kontraktskrivningen ska kunna avslutas så snabbt som möjligt efter budgivningen.

 

När överlåtelseavtalet (bostadrätt) eller köpekontraktet (fastighet) är påskrivet är affären bindande. Men det kan finnas vissa förbehåll som villkorar avtalet. Du som köper lägenhet behöver bli godkänd av bostadsrättsföreningen innan köpet går igenom. Andra förbehåll kan vara låneklausuler, försäljning av egen bostad eller att den köpta bostaden ska genomgå en besiktning.

Ett visst antal dagar efter kontraktsskrivningen ska du också betala den så kallade handpenningen, ofta tio procent av köpeskillingen. Den betalas till mäklaren som håller den tills alla villkor för avtalet har uppfyllts. Det är också under kontraktskrivningen som ni enas om en tillträdesdag – om det inte redan är gjort.

8

Tillträde

Var allt frid och fröjd vid besiktningen och blev du godkänd av bostadsrättsföreningen? Kul, då är det dags att slutföra köpet. På tillträdesdagen, dagen då du tar över ägandet, träffas du, säljaren och mäklaren. Det är nu mäklaren ser till att pengarna flyttas från din bank till säljarens, samt att du får alla dokument och nycklar som hör till bostaden. Ofta är det över på en timme, sedan är bostaden din!

En mycket viktig punkt för dig som köpare är att se till att kontakta ditt försäkringsbolag i god tid och teckna en försäkring som börjar gälla på tillträdesdagen så att du inte riskerar att din nya bostad står oförsäkrad. Andra saker som kan vara bra att tänka på redan från början är el, internet och adressändring.

Bostadsväljaren

Bostadsväljaren

Vad är viktigt för dig? I vår bostadsväljare kan du filtrera på område, pris, antal rum och storlek. Smidigt och enkelt i jakten på ditt drömboende!