Vill du bli kontaktad?
Detta fält är obligatoriskt.
Detta fält är obligatoriskt.
Felaktig E-post adress
Detta fält är obligatoriskt.
Vänligen försök igen, Fel Google Recaptcha.
Tack! Vi kontaktar dig inom kort.
Vill du bli uppringd?

Renovera rätt inför försäljning – råd till dig som går i säljtankar

Tanken på en försäljning kan få dig att se ditt hem med nya ögon; nu blir skavankerna synliga. Men vad är värt att renovera? Experten tipsar om vilka åtgärder som kan löna sig. Dessutom berättar vi mer om hur Done, vår samarbetspartner, på ett smidigt sätt kan hjälpa dig med hemmafixet inför försäljning.

Renovera inför försäljning eller inte? Svaret varierar från objekt till objekt, men som generell regel handlar det framför allt om att se till bostadens helhet, tipsar Jonas Danielsson, fastighetsmäklare på Brokr.

– Utgångspunkten handlar om att slå fast om det är ett attraktivt eller nedgånget objekt, för att kunna ta ställning till vad som är värt att göra. Går man från rum till rum i en generellt fräsch lägenhet, men ett sticker ut som det svarta fåret – ja, då kan det vara motiverat att fräscha upp just det rummet inför en försäljning.

Omvänt kan ett riktigt nedgånget objekt sticka ut på en marknad som i övrigt präglas av ljust och fräscht i annonserna.
– Som i all marknadsföring handlar det om att hitta en unik selling point, det som gör att folk vill komma till just ditt objekt. Och att renovera inför en försäljning är en fråga om insats i förhållande till vad du tror att den kan generera i avkastning.

Vilka renoveringar lönar sig inför en försäljning?

För att få koll på vad som är värt att lägga tid på är det bäst att ta hjälp av sin mäklare – innan du påbörjar någon renovering, menar Jonas Danielsson. Men han ger också några generella råd som kan ge en fingervisning om vad som kan löna sig:

– Att måla om kostar relativt lite pengar och är något som säljaren ofta kan göra själv, därför kan det vara en vettig åtgärd. Men då ska man tänka på att inte göra det stötvis, måla till exempel inte bara om sovrummet, för då är risken att resten av bostaden ser sämre ut i jämförelse, säger Jonas Danielsson och höjer samtidigt en varningsflagga: eftersom många köpare ändå räknar med att sätta sin egen färg på bostaden kan det vara bortkastade pengar att måla om inför en försäljning.

Att slipa om ett golv kan vara vettigt, till exempel för att lyfta fram lystern i en stavparkett med tio-tjugo år på nacken. Det kostar dessutom inte särskilt mycket, annat än i arbetskraft och damm. Hos Done kan du smidigt komma i kontakt med duktiga golvslipare i Stockholm som via videosamtal kan sammanställa offert åt dig. Dessutom kan du med hjälp av priskalkylatorn i Done-appen redan innan bokning få ett hum om priset för din golvslipning.

Att ändra planlösningen och bygga till ett nytt rum, kan vara värt pengarna om det inte stör funktion eller rymdkänsla i bostaden. Men det gäller att fundera på vem som är den mest sannolika köparen till just ditt objekt. Har du en lägenhet med hiss kan barnfamiljer vara intresserade av ett extra rum, men bor du på fjärde våningen utan hiss är det kanske bortkastade pengar att bygga om.

Det finns två rum där det gäller att tänka efter noga innan du gör någon större renovering inför en försäljning:

– Ska du bygga om kök eller badrum måste du göra det ordentligt. Försök inte att sminka grisen – är grunden inte bra finns det risker med att försöka måla på ett skönhetslager inför försäljning. Risken är att en köpare inte uppfattar hur gammalt till exempel badrummet är och då kan konflikt uppstå senare, när de upptäcker att den tekniska livslängden i badrummet är en helt annan än vad de väntat sig, säger Jonas Danielsson.

– Det finns istället små saker du kan göra, att byta ut en fuktskadad kommod eller något annat i badrumsinredningen kan vara vettigt. Det lyfter känslan, men är inte falsk marknadsföring.

I Done-appen kan du smidigt boka enklare vvs-jobb som byte av kommod och blandare till fastpris. Du hittar alla fastpriser i appen som du kan ladda ned i AppStore och Google Play.

Att renovera i kök eller badrum betyder ofta att el- och vvsarbeten behöver genomföras. Något som är viktigt att tänka på när du ska genomföra el- och vvsarbeten hemma är att alltid vända dig till behörig elektriker och rörmokare. Felaktiga el- eller vvsinstallationer kan ha förödande konsekvenser. För dig som ska sälja innebär dessa konsekvenser risker för tvister efter försäljning. Ska du renovera i kök och badrum rekommenderar vi dig därför alltid att vända dig till ansvarsförsäkrade hantverkare med rätt behörighet för ditt projekt.

Smidig renovering med Done

Det är med glädje som vi nu presenterar Done som samarbetspartner. Tillsammans hjälper vi köpare och säljare på fastighetsmarknaden hitta och skapa sina drömboenden! Som en del av samarbetet har vi på Brokr möjlighet att erbjuda dig som väljer att sälja din bostad via oss exklusiva rabatter hos Done.

Hos Done bokar du ett videosamtal och blir matchad med rätt typ av hantverkare för ditt projekt. Alla hantverkare hos Done är självklart ansvarsförsäkrade och har dessutom genomgått en noggrann kvalitetskontroll. Videosamtalet ersätter det annars tidskrävande hembesöket och ger hantverkaren möjlighet att ta reda på den information som behövs för att sammanställa offert. Offerten skickas sedan smidigt till dig via appen, där du godkänner och planerar in arbetet med hantverkaren. Äntligen ett enkelt sätt att få hemmafixet gjort!

Råd för den renoveringssugne

  • Rådfråga en mäklare innan du gör något, de har målsättningen att se till att du får så mycket som möjligt betalt för ditt objekt och kan ta hänsyn till annat än din personliga smak. Tänk på att alla blir hemmablinda – även stylisten behöver ofta ta in en annan stylist för att kunna styla sitt eget hem.
  • Varje renovering bör ge åtminstone femtio procent mer betalt än vad som investerats. För att inte riskera att satsa pengar som du kanske inte får tillbaka, kan du pröva att lägga ut objektet till försäljning utan att renovera först. Hamnar buden inte på den nivån du tänkt dig, kan du pausa försäljningen och göra ett nytt försök när du hunnit åtgärda det du vill fräscha upp.
  • Renovera utifrån ditt kundsegment, vad vill majoriteten ha? Din personliga kärlek till knallrött kakel kan skrämma bort andra och att sätta upp en ny, djärv designtapet går sällan att räkna hem i en försäljning.
  • Tänk på att renovering av kök och badrum ställer höga krav och kan öka din skyldighet som säljare, om du gör helheten eller delar själv.
  • Inför en försäljning är det mycket att tänka på, då vill du självklart att renoveringen ska gå så smidigt som möjligt. Därför rekommenderar vi dig att vända dig till Done. Du får smidigt kontakt med rätt typ av hantverkare för ditt projekt via videosamtal. Därefter får du en offert via appen. Enklare blir det inte!