Vill du bli kontaktad?
Detta fält är obligatoriskt.
Detta fält är obligatoriskt.
Felaktig E-post address
Detta fält är obligatoriskt.
Vänligen försök igen, Fel Google Recaptcha.
Tack! Vi kontaktar dig inom kort.
Vill du bli uppringd?

Renovera rätt inför försäljning

Tanken på en försäljning kan få dig att se ditt hem med nya ögon; nu blir skavankerna synliga. Men vad är värt att renovera? Experten tipsar om vilka åtgärder som kan löna sig. Dessutom berättar vi mer om hur Done, vår samarbetspartner, på ett smidigt sätt kan hjälpa dig med hemmafixet inför försäljning.                              

Renovera inför försäljning eller inte? Svaret varierar från objekt till objekt, men som generell regel handlar det framför allt om att se till bostadens helhet, tipsar Jonas Danielsson, fastighetsmäklare på Brokr.

– Utgångspunkten handlar om att slå fast om det är ett attraktivt eller nedgånget objekt, för att kunna ta ställning till vad som är värt att göra. Går man från rum till rum i en generellt fräsch lägenhet, men ett sticker ut som det svarta fåret – ja, då kan det vara motiverat att fräscha upp just det rummet inför en försäljning.

Omvänt kan ett riktigt nedgånget objekt sticka ut på en marknad som i övrigt präglas av ljust och fräscht i annonserna.
– Som i all marknadsföring handlar det om att hitta en unik selling point, det som gör att folk vill komma till just ditt objekt. Och att renovera inför en försäljning är en fråga om insats i förhållande till vad du tror att den kan generera i avkastning.

Vilka renoveringar lönar sig inför en försäljning? 

För att få koll på vad som är värt att lägga tid på är det bäst att ta hjälp av sin mäklare – innan du påbörjar någon renovering, menar Jonas Danielsson. Men han ger också några generella råd som kan ge en fingervisning om vad som kan löna sig:

– Att måla om kostar relativt lite pengar och är något som säljaren ofta kan göra själv, därför kan det vara en vettig åtgärd. Men då ska man tänka på att inte göra det stötvis, måla till exempel inte bara om sovrummet, för då är risken att resten av bostaden ser sämre ut i jämförelse, säger Jonas Danielsson och höjer samtidigt en varningsflagga: eftersom många köpare ändå räknar med att sätta sin egen färg på bostaden kan det vara bortkastade pengar att måla om inför en försäljning.

Att slipa om ett golv kan vara vettigt, till exempel för att lyfta fram lystern i en stavparkett med tio-tjugo år på nacken. Det kostar dessutom inte särskilt mycket, annat än i arbetskraft och damm. Hos Done kan du smidigt komma i kontakt med duktiga golvslipare i Stockholm som via videosamtal kan sammanställa offert åt dig. Dessutom kan du med hjälp av priskalkylatorn i Done-appen redan innan bokning få ett hum om priset för din golvslipning.

Att ändra planlösningen och bygga till ett nytt rum, kan vara värt pengarna om det inte stör funktion eller rymdkänsla i bostaden. Men det gäller att fundera på vem som är den mest sannolika köparen till just ditt objekt. Har du en lägenhet med hiss kan barnfamiljer vara intresserade av ett extra rum, men bor du på fjärde våningen utan hiss är det kanske bortkastade pengar att bygga om.

Det finns två rum där det gäller att tänka efter noga innan du gör någon större renovering inför en försäljning:

– Ska du bygga om kök eller badrum måste du göra det ordentligt. Försök inte att sminka grisen – är grunden inte bra finns det risker med att försöka måla på ett skönhetslager inför försäljning. Risken är att en köpare inte uppfattar hur gammalt till exempel badrummet är och då kan konflikt uppstå senare, när de upptäcker att den tekniska livslängden i badrummet är en helt annan än vad de väntat sig, säger Jonas Danielsson.